Cup Of FLanders

9 - 10 - 11 November, Topsporthal Vlaanderen

Sportevent in volle expansie

2010: Cup of Flanders FIG WORLD CUP en INTERNATIONAL YOUTH COMPETITION

4disciplines, 36 competities, 28 deelnemende landen, 760 gymnasten

 
 
2008: Cup of Flanders + Spring-er-eens-uit!
3 disciplines, 30 competities

2006: Werelbekercircuit Trampoline-Tumbling + Partena Cup of Flanders
4 disciplines, 21 competities, 35 landen, 55 teams, 750 gymnasten, 700 scholieren op Spring-er-eens-uit!

2004:Cup of Flanders + Spring-er-eens-uit!
4 disciplines, 18 competities, 14 landen, 48 teams, 489 gymnasten, 400 scholieren op Spring-er-eens-uit!

Wereldrecords:
  • Trampoline: wereldrecord moeilijkheid: Irena Karavaeva, Rusland.
  • Dubbele mini-trampoline: wereldrecord moeilijkheid: Ilse Despriet, België.
  • Dubbele mini-trampoline: wereldrecord totaalscore: Radostin Rachev, Bulgarije.

2002:1 Cup, 2 disciplines, 12 competities, 11 landen, 28 teams, 178 gymnasten

2000:1 Cup, 1 discipline, 6 competities, 6 landen, 15 teams, 102 gymnasten

1998:1 Cup, 1 discipline, 6 competities, 8 landen, 17 teams, 79 gymnasten

Wil je meer weten over de vorige editie van de Cup of Flanders, klik hier.

Historiek van de disciplines

Trampoline

Opgespannen walrushuid
De trampolinesport is zo oud als de mens en zijn verlangen om te ontsnappen aan de zwaartekracht. Naar verluidt zou een der eerste trampolines door de Eskimo's uitgevonden zijn. Zij gebruikten een opgespannen walrushuid om op te springen.
Het trampolinetoestel als dusdanig werd ontwikkeld door een circusartiest die de naam DU TRAMPOLIN droeg. Hij zag in het veiligheidsnet dat gebruikt wordt bij trapezeoefeningen een mogelijkheid om langer in de lucht te blijven.
De Amerikaan George NISSEN ontwikkelde omstreeks 1930 een verplaatsbare versie om er zijn duikoefeningen op te trainen.

Op het einde van Wereldoorlog 2 werd in de Verenigde Staten gestart met competitie. In de jaren '50 waaide deze sporttak over naar Europa. Sterk en Lenig Drongen was de eerste club in Belgi‘ om een trampoline aan te kopen. In 1958, precies 50 jaar geleden. De VSA kaapten logischerwijs de eerste medailles en titels weg. Vandaag staan vooral gymnasten uit de voormalige Sovjet-Unie aan de top, op de hielen gevolgd door een nieuwe lichting Chinese atleten.

Sinds de Olympische Spelen van 2000 in Sydney is Trampoline erkend als Olympische Sport en in dit kader geniet deze gymnastiekdiscipline steeds meer aanzien en bekendheid. Trampoline is een technisch moeilijke en tevens spectaculaire sport die heel wat cošrdinatiegevoel eist van de gymnasten. Tijdens twee reeksen van telkens 10 sprongen, die de gymnasten uitvoeren bij een wedstrijd, ziet men dan ook een demonstratie van gracieuze saltoÕs, schroeven en meervoudige combinaties van beide bewegingen. Het is niet uitzonderlijk dat atleten hierdoor tot 8 meter hoog worden opgestuwd! Zij worden door de jury beoordeeld op de moeilijkheid en de uitvoering van hun oefeningen.

Tumbling

Bij de tumblingreeksen wisselen salto's, fliks en schroeven elkaar af. De gymnasten voeren hun spectaculaire reeksen uit op een verende baan van 25 meter lang, verlengd met een niet-verende aanloopstrook van minimum 10 meter. Een reeks bestaat uit 8 delen, waarbij tijdens de eerste 7 delen snelheid wordt opgebouwd om een spectaculaire eindsprong uit te voeren. In competitieverband springen de gymnasten twee reeksen in de voorronde en twee reeksen in de finale. Snelheid van uitvoering, amplitude, vaardigheid in het draaien van salto's en schroeven en vooral veel durf zijn de eigenschappen waarover de gymnasten die tumbling beoefenen moeten beschikken.

Dubbele-Mini Trampoline

Deze vorm van trampolinecompetitie werd ingevoerd in 1970 in Picketts Lock, Londen. De relatief nieuwe competitievorm bestaat uit een aanloop met een insprong op het toestel, gevolgd door een verticale sprong op het horizontale vlak en afsluitend een afsprong. De oefeningen zijn gelijkaardig aan deze op een duikplank met een landing op een mat i.p.v. in het water. Topatleten springen dubbele en drievoudige salto's met schroeven: een garantie voor spectaculaire en explosieve turnprestraties.
Sterk en Lenig Drongen behoort met diverse jonge gymnasten tot de absolute wereldtop in deze discipline.